Minder roofovervallen, maar jongere en gewelddadigere daders

1103 Nederlandse woningen en ondernemingen kregen in 2017 gewapende overvallers over de vloer. Dat zijn er bijna evenveel als in 2016, slechts 30 minder, maar wel een gevoelige daling ten opzichte van 2009. In dat jaar was er het trieste recordaantal van 3000 feiten. 

Toch is er volgens de landelijke overvalcoördinator van de Nederlandse politie, Jos van der Stap, reden tot bezorgdheid. De daders worden steeds jonger en gewelddadiger. Zo was de jongste dader van het voorbije jaar maar 12 jaar oud. Ook stijgen de overvallen op woningen licht (3 meer dan in 2016) en neemt het gebruik van geweld daarbij toe. Zo viel er in Landgraaf zelfs een dode. De overvallers zijn impulsief. Slechts in de helft van de gevallen weet men een verdachte op te sporen, die bovendien af en toe vrijuit gaat bij gebrek aan bewijslast.

“Zware” criminelen leggen zich intussen op andere vormen van criminaliteit toe. Zo werden er vorig jaar in Nederland slechts 2 overvallen op juweliers genoteerd, in 2013 werden er nog 48 juweliers slachtoffer van een overval.

Bron: Beveiligingnieuws
Foto: Beveiligingsnieuws