Stijging van de criminaliteit tegen vrachtvervoer

Volgens de internationale transportorganisatie TAPA is het aantal ladingdiefstallen de afgelopen periode met 64 procent toegenomen en bedraagt de gemiddelde schade per diefstal ongeveer 100.000 euro. Soms wordt ook geweld gebruikt, zoals bij de diefstal van een partij laptops met een totale waarde van 1,5 miljoen euro. Het wordt steeds agressiever en harder op de weg. De transportbedrijven nemen diverse maatregelen om het risico te verkleinen. Steeds vaker worden chauffeurs verplicht om alleen op bewaakte parkeerplaatsen te overnachten, maar er zijn ook bedrijven die het extra geld daar niet voor over hebben.

In Engeland wordt soms 30 pond per nacht gerekend. Een ander probleem vormt diefstal van brandstof. Bepaalde vrachtbedrijven hebben al tankdoppen met een slot, maar dan gebeurt het weer dat dieven een gat in de tank boren om brandstof te stelen. Aan de ene kant zeggen bedrijven beveiliging belangrijk te vinden, maar anderzijds vreest men wel dat door alle maatregelen chauffeurs meer risico gaan lopen. Chauffeurs moeten vreselijk opletten niet het slachtoffer te worden van criminelen, die vooral op onbewaakte parkeerplaatsen toeslaan. Ook bestuurders die net te laat aankomen en buiten de poort van hun laadadres de nacht moeten doorbrengen, lopen een verhoogd risico dat hun lading wordt gestolen.

Tot en met begin mei zijn 105 Nederlandse transporteurs beroofd van hun lading. Dat zijn er fors meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: De Telegraaf